images-normal.jpg          Nimet%C3%B6n-normal.jpg

Tulipa luettua ihan vahingossa kaksi aivan erilaista kirjaa kuitenkin samasta aiheesta. Aili Somersalon kirja "Siivekäs hirvi"(1949) tarttui kirpparilta mukaan kirjoittajansa vuoksi. Orasen "Kuninkaiden tiet" (2012) uutuushyllyssä houkutti aiheellaan.

Oranen suorastaan yllätti. Valtava taustatyö herätti historian henkilöt elämään. G.M. Armfelt ja G.M. Sprengtporten kasvoivat hovimiehistä vaikuttaviksi poliitikoiksi, jotka hallitsijoidensa oikeina käsinä vaikuttivat suuresti Suomen valtiolliseen kehitykseen.

Kirja vilisee vaikuttajia, Napoleon, Marie-Antoinette, Katariina ll, aleksanteri l ja Kustaa lll ohjailevat historian kulkua, mutta heidän tiensä olivat myös heidän lähimpien tukijoidensa teitä.

Ja miten siihen aikaan jo matkattiinkin. Uskomattomia taipaleita ympäri Eurooppaa ja ympäri Suomenlahtea, kelillä kuin kelillä, pelillä kuin pelillä.

Kun Oranen kuvaa yksityisten valtiomiesten kautta historian suuria linjoja, niin Aili Somersalo kertoo kirjassaan talven 1808-1809 elämästä pienessä itärajan läheisessä kylässä historian suurissa käänteissä. Somersalon kirja lienee tarkoitettu nuorisolle, mutta minulle se sattui oivalliseen saumaan täydentämään tavallisten ihmisten arkea tuona vaikeana aikana.

Minulle oli muuten yllätys, miten paljon historiallisia nuortenromaaneja Somersalo näkyy kirjoittaneen. Minulle hän on ollut tuttu lähinnä Mestaritontustaan.