Kun luin jo kesällä Aki Ollikaisen hienon kuvauksen Suomen suurista nälkävuosista, halusin lukea myös Mirkka Lappalaisen tietoteoksen, "Jumalan vihan ruoska, Suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697" (2012) Ollikaisen kirja tosin kertoo nälkävuosista 30 vuotta aiemmin, mutta ero ei toki ole merkittävä.

Kaikille on varmasti tuttua, että suurin syy oli silloin vallinnut 'pieni jääkausi', useita satoja vuosia jatkunut kylmä kausi, joka huipentui Pohjolassa 1600-luvun lopulla. Suomessa kuoli 25-30% väestöstä. Se oli paljon enemmän kuin esim Irlannin suuressa nälkäkatastrofissa, kun perunarutto tuhosi ruokavarastot. Nyt väkeä kuoli paljon myös Ruotsissa ja Balttian maissa, joita oli totuttu pitämään Pohjolan varavilja-aittana.

Lappalainen kuvaa tarkasti ilmaston surkeuden. Paitsi että kylmyys ja märkyys tuhosivat sadon, myöhäinen kevät piti meret jäässä ja niin kevään siemenviljalaivat eivät ehtineet ajoissa satamiin. Talvellahan ei mitään pystynyt paksun lumen peittämissä, tiettömissä erämaissa kuljettamaan.

Ankarat sääolot kurittivat myös metsän riistaa ja kalavesiä, jotka olivat jo miltei tyhjiin pyydetty, eivätkä nälän heikontamat ihmiset niistä enää kyenneet hyötymään.
Lisäksi suolasta oli huutava puute. Jos kalaa saatiinkin, ei sitä kyetty ilman suolaa säilömään.

Toki Kaarle XI aikainen merkantilismi oli jäykkä ja hidas toimimaan, mutta yritystä auttaa oli ohi säädöstenkin. Tilannetta ei suinkaan helpottanut, että yksinvaltias sairastui vakavasti ja teki kuolemaa palatsissaan. Samaan aikaan kun alamaiset nääntyivät nälkään, ei mikään ruoka pysynyt kuninkaan vatsassa.

Kirjan nimi kertoo yhden ajan totuuden. Katovuodet ja nälkä koettiin Jumalan rangaistuksena ihmisten pahoista teoista. Epäselvää tosin oli, oliko kyse köyhän kansan synneistä vai itsevaltiaan kuninkaan tekemistä vääryyksistä.

Nälkää seurasivat kerjäläislaumojen levittämät sairaudet. Kokonaisia kyläkuntia tyhjeni. Kun satoa vihdoin olisi saatu, ei maassa ollut väkeä kylvämään ja korjaamaan.

Erittäin mielenkiintoinen kirja, joka kannattaisi lukea samantien Aki Ollikaisen "Nälkävuoden" parina.