Vihdoinkin oikea joulukirja! Olen metsästänyt tätä kirjaa pian vuoden, mutta ei koskaan hyllyssä. (Harvoin varaan mitään, koska lukemista riittää muutoinkin yltäkyllin.) Nyt vihdoin sain, luin ja nautin. Täytyy panna varaukseen jatko-osa "Erakkorapu".

Anne B. Ragden "Berliininpoppelit" on ensinäkemältä ihan tavallinen, ohuehko kirja. Aihekin aika kulunut. Vanha äiti tekee kuolemaa. Toisistaan vieraantuneet sisarukset, tällä kertaa kolme veljestä, palaavat lapsuuskotiin hautajaisia järjestelemään. Mutta tässä kirjassa on jotain, joka erottaa sen kirkkaasti monista muista. Tarina tempaa nopeasti mukaansa, tarina on erilainen ja se kerrotaan taitavasti.

On joulunalusviikko pienellä, ränstyneellä, norjalaisella sikatilalla, kun tapahtumat lähtevät liikkeelle ja jouluaattoon asti päästään. Vain muutama päivä, jotka muuttavat täysin näiden ihmisten elämän. Kirja yllättää vielä loppusivuillaan.

Pidin kirjailijan tavasta kertoa ja kuvata hyvin tarkkaan maisemia, asuntoja, vaatteita, ruokia, kaikkea. Upeita kattauksia ja sisustuksia toisaalta tilan ränstynyttä kurjuutta ja likaa. Joulun suusrsiivouskohtaus oli oikein nautittava ja entäs jouluateria. Kuin taikuutta. Loistoa keskellä surua ja kurjuutta. Oikein innostuin itsekin joulusiivouksesta.

Toivottavasti saan jatko-osan pian ja toivottavasti kääntävät kolmannen osan äkkiä suomeksi.