1997988.jpg

En ole mikään romantiikan ylin ystävä, mutta kiinnostuin näistä kirjoista, kun käsittelivät elämää 50-luvulta 70-luvulle vähän laajemminkin kuin kartanolaisten näkökulmasta.

Kijoittajasta Eeva Vuorenpäästä kerrotaan, että hän on tunnettu TV-ohjaaja ja kultturidokumenttien tekijä. En kyllä muista nimeä, vaikka juuri kulttuurijuttuja aikoinaan sentään katselinkin. Tekijä kertoo asuneensa lapsuudessaan parissakin kartanomiljöössä ja lainanneensa kirjoihinsa paljon autenttista ainesta ja tapahtumia.

Kirjassa oli mielenkiintoisinta seurata kartanon puusepän perheen ja heidän Riitta-tyttärensä elämää. Hänestä tuli jo 50-luvun lopulla sukunsa ensimmäinen ylioppilas ja tie aukeni yliopistoon Polille arkkitehtuuria opiskelemaan. Vanhin veljeni oli hänen ikätoverinsa ja myös sukunsa ensimmäinen ylioppilas ja sitten aikanaan ensimmäinen maisteri, niin että tutulta tuntui. Ja seurasinhan itsekin pian perässä. 50-luvulla alkoi hiljalleen Suomessa yleistyä säätykierto, jossa koulutuksen avulla saattoi vaatimattomistakin oloista nousta yhteiskunnallisessa portaikossa varsin korkealle.

Kirjan mielenkiintoisinta antia olikin yhteiskunnallisen muutoksen kuvaaminen sodanjälkeisessä Suomessa. Jäin kyllä ihmettelemään, olivatko säätyerot todella vielä 50-luvulla niin suuret, kuin kirjassa kuvataan. Täytynee uskoa, että kirjailija tuntee aiheensa. Hän kuvaa myös sodanjälkeistä uskonnollista murrosta, jolloin mm. vapaakirkko alkaa levitä voimakkaammin Suomessa..

Huolimatta todellisuuspohjaisesta ja kaiketi asiantuntevasta, sujuvastakin kerronnasta, ihmiset jäivät jotenkin etäisiksi. Vaikka kuolemaa ja rakkautta ja draamojakin riitti, tuntui kertomus ihan liian siistiltä. Tuntui kuin oikean elämän rosoisuus jäisi puuttumaan.

Muistelin mielihyvällä jokin aika sitten lukemaani Pirjo Tuomisen "Linnat"-teosta, jossa kuvataan tiukemmin historiallisesti Björkenheimin sukutarinaa aina 1800-luvulle Vuojoen kartanoon asti. Olen käynyt kyseistä kartanoa ihailemassakin. Oliko sitten varhaisempi historiallinen aika vai mikä, mutta ihan eri lailla se tarina imaisi mukaansa ja alkoi elää.