Maria Amelien "Luvaton norjalainen" kertoo hyvin merkillisen ja merkittävän tarinan. Nuori tyttö vanhempineen elää vuosikausia pakolaisena ilman virallisia papereita Suomessa ja Norjassa.

Perhe pakenee Ossetiasta tytön ollessa vielä lapsi. Paon syy jää pimentoon, mutta perhe on ollut varakas ja hyvin koulutettu.

He päätyvät Venäjän kautta Suomeen, Pohjanmaalle. Perhe opettelee ruotsia, tyttö menee kouluun, vanhemmat löytävät työtä, mutta oleskelulupaa he eivät saa.

Perhe pakenee Norjaan. Alkaa sama rumba. Tyttö kouluun, vanhemmat työnhakuun, uuden kielen opettelu. Turvapaikkalupaa ei heru. Jotenkin ihmeen kaupalla perhe kuitenkin päättää jäädä piilottelemaan tehden pimeitä töitä.

Kaikkein oudointa on, miten paperiton Maria suorittaa koulunsa loppuun ja pääsee jatkamaan opintojaan korkeakoulussa? Hän suorittaa jopa loppututkinnon.

Kirja kertoo suunnattomasta sisusta ja ahkeruudesta ja loputtomista pettymyksistä.

Netin tietojen mukaan perhe pidätettiin 2011 ja karkotettiin Venäjälle, mutta Maria sai myöhemmin mahdollisuuden palata töihin Norjaan. Aivan tämänhetkistä tilannetta en tiedä.