Koska myytit kiehtovat minua ja koska olen jatkuvasti kiinnostunut Kiinasta valitsin kirjaston uutuushyllystä Su Tongin "Uskollisenn vaimon kyyneleet". Kirja kuuluu kansainväliseen myytti-sarjaan, josta en ollut ennen kuullutkaan.

Kirja kertoo ajasta, jolloin muuria rakennettiin ja miehiä kaikkialta maasta vietiin muurille raskaaseen pakkotyöhön. Myös päähenkilön, nuoren Binun mies viedään. Vaimo itkee ja ikävöi ja lähtee lopulta toivottoman pitkälle matkalle viemään miehelleen talvivaatteita, tämä kun oli joutunut lähtemään kesken helteisen työpäivän ilman paitaa.

Vanhat kiinalaiset uskomukset ja tavat rikastavat tarinaa. Kun itku on kiellety, itkevät naiset korvillaan tai sormillaan tai rinnoillaan tai vaikka varpaillaan. Binu itkee hiuksillaan, ajanmittaan hän alkaa itkeä koko kehollaan. Binu kohtaa matkallaan outoja ihmiseläimiä tai eläinihmisiä. Pitkään hänellä on matkaseuranaan salaperäinen sammakko.

Lopulta ihmeellisten vaiheiden kautta Binu saapuu muurinrakennustyömaalle. Mies on kuollut ja haudattu muurin alle joukkohautaan. Binu kieltäytyy lähtemästä pois ja hänen valtava surunsa, kyyneltensä tulva, murtaa muurin.

Binun naiivi yksinkertainen uskollisuus suorastaan suututti  minua, kunnes tajusin, että tunnistin siinä vain itseni.

Kirjaija kertoo käyneensä sekä muurilla että myytin naisen kunniaksi rakennetussa temppelissä, mutta edelleen hän haluaa vielä kiivetä Kiinan muurille.

Sinne minäkin haluan vielä kiivetä.