1814903.jpg

Sisko Istanmäen "Liian paksu perhoseksi" on jo vanha kirja, TV-teatterissakin moneen kertaan nähty ja ah, niin ihana joka kerta! Tänä kesänä näin sen vast'ikään Tuusulassa Krapin kesäteatterissa.

Jos nyt joku ei ole vielä kirjaa lukenut tai esitystä nähnyt, niin juonihan kertoo epätavallisen kookkaasta ja vahvasta, pohjalaisesta naisihmisestä, joka pestautuu töihin kyläkauppaan. Kauppaa pitää pieni ja hintelä Erni, joka on vankasti äitinsä ja sisarensa tossun alla. Rakkaustarinahan siitä kehittyy ja aika epätavallinen ja epätasapainoinen kaikin puolin.

Kirjasta ja televisiosta minulle on jäänyt mielikuva, että tarinalla olisi kaikista vastoinkäymisistä ja väärinkäsityksistä huolimatta onnellinen loppu. Teatteriesitys jäi mietityttämään. En tiedä johtuiko lisääntyneestä elämänkokemuksestani vai teatterin painotuksista, mutta aloin epäillä, ettei loppu mitään onnea lupaillut kenellekään.

Joka tapauksessa mainio esitys. Kannattaa katsoa, jos vielä ehtii. Mainio kirja myös. Ehdottomasti luettava, moneen kertaan palkittukin.

Istanmäkihän on siitä mielenkiintoinen kirjailija, että aloitti varsin kypsällä iällä. 7-vuotiaana näkyy lähettäneen jonkin jutun lehden lastenosastoon, mutta vasta eläkkeellä oli aikaa romaaneihin. Kaikki kolme ovat oikein riemastuttavia luettavia. Kypsän ihmisen elämänkokemusta ja pohjalaista eläntyyliä parhaimmillaan.

Tänä syksynä kirjailijalta ilmestyy uusi romaani "Yöntähti". Jään odottelemaan.