Kun ajan päivittäin autoa, olen radion sijasta alkanut yhä enemmän kuunnella kuuntelukirjoja. Tervoa en ole koskaan lukenut, mutta onneksi tuli kuunneltua "Layla". Se oli positiivinen yllätys.

Aihe on peräti ajankohtainen. Nuori kurdinainen Turkissa on vaarassa menettää henkensä kunniamurhan uhrina. Toisaalla Helsingissä lapsensa huoltajuuden menettänyt alkoholistiäiti yrittää nousta pohjalta kunnialliseksi äidiksi prostituution avulla. Heidän tiensä sitten aikanaan kohtaavat.

Kirjan kieli on aiheen huomioiden käsittämättömän siistiä. Ei tainnut pimpsaa kummenpaa termistöä olla käytössä. Asiat kyllä valkenivat vähemmälläkin.

Teksti on tavattoman vetävää.  Jännitystä juonen käänteissä riittää. On helppo, jos ei aivan samaistua, niin ainakin tuntea myötätuntoa jopa tekstin pahiksiakin kohtaan.

Mutta. Kirja mustamaalaa kurdit vanhoillisine kunniakäsityksineen aivan pimeiksi. Aihe on tärkeä, mutta voiko asia olla ihan näin yksioikoinen? Tutkin vähän nettiä ja löysinkin paljon kritiikkiä. Kirja ilmeisesti vilisee virheitä asiatiedoissa kurdeista.

Virheistään huolimatta kiinnostava kirja nykypäivän varjopuolelta.