1248958268_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kun ystävä tyrkkäsi käteeni Olli Seppälän uusimman "Kari Hakala, Kiihko ja kutsumus", muistin näyttelijän vain "Markuksen evankeliumista". Mutta onhan kyseessä ihan naapurikylän poika, tottakai piti lukea.

Hakala on kuulema kaikille suomalaisille tuttu  Metsolan Erkkinä. Ei minulle. En ole ikinä katsonut ainuttakaan Metsolaa, vaikka niihin aikoihin meillä TV olikin.

Yllättäen huomasin kirjasta, että olen nähnyt Hakalan 80-luvun alkupuolella Kom-teatterin Saatana saapuu Moskovaan esityksen saatanana. Näyttelijä itse sanoo, "ettei silloin oikein ymmärtänyt koko näytelmästä mitään". Voin kai tunnustaa, etten minäkään.

Ainoa elävä muistikuva on Markuksen evankeliumi Tampereen teatterissa 90-luvun lopulla. Se muistikuva on sitten sitäkin voimakkaampi. Ihmettelin ja ihailin sitä valtavaa intesiteettiä ja muuntautumiskykyä, jolla yksi mies esittää lähes koko UT:n. Kirja kertoo, että Hakala esittää illan kuluessa 77 eri henkilöhahmoa ja vauhdilla. Ei ihme, että näyttelijä paloi loppuun, kun esityksiä oli tuhkatiheään täysille katsomoille.

Kirja on joteensakin surullista luettavaa. Takkuinen on ollut taival. Koulu ei aikoinaan vilkkaalle pojalle maittanut ja kun hän sitten melko yllättäenkin pääsi 19-vuotiaana kansa- ja ammattikoulupohjalta Tampereen yliopiston kolmannelle näyttelijäkurssille, oli polku kivinen ja ohdakkeinen. Yleisivistävän pohjan ammottava puute vaivasi, hävetti ja hankaloittikin opintoja.

Ilmeisesti Hakala on luonteeltaan hieman hankala tai äkkiväärä tyyppi, mutta helppoa ei näytä elämä olleen sen kummemmin työssä kuin siviilissäkään. Voimallinen uskoontulo ei mitenkään yksinkertaistanut elämää.

Minua ilahdutti ja ihastutti miehen kyky ottaa vastaan työ kuin työ, milloin teatterista ei löytynyt leipää. Välillä Hakala ajoi lakaisukonetta, välillä teki mökkitalkkarin hommia. Kasvava perhe piti elättää. Talonkin mies rakensi perheelleen kivi kiveltä ja hirsi hirreltä. Senkin vaikeimman mukaan.

Nyt jo viisikymppinen näyttelijä tuntuu selvinneen pahimmista karikoista tyynemmille vesille. Toivon hänelle sydämestäni helpompia vuosia elämän ehtoopuolelle.