1650350.jpg

En malttanut jättää hyllyyn, kun huomasin tuon "ihmekirjan". Muistan lukeneeni lehti-ilmoituksen, jolla ihmekertomuksia kerättiin ja kiinnosti toki lukaista, mitä oli saatu kasaan.

Kesällä 2000 oli Kotiliedessä, Kotimaassa ja Seurassa ilmoitus, jossa pyydettiin kirjoittamaan koetuista ihmeistä. Jo lehtivalikoima antoi odottaa hyvin erilaisia kertomuksia ja niin näkyi olevankin. Vastauksia tuli 109, ihmekokemuksia kaikkiaan yli 200. Valtaosa kirjoittajista oli naisia, ikäjakauma 14-vuotiaasta 90-vuotiaaseen, useimmat melko iäkkäitä.

Jos ennen kirjaa mietin, mikä ihme oikeastaan on, niin ainakin yhtä paljon mietin sitä kirjan luettuani. Kyllä ihme ainakin näissä kokemuksissa on nimenomaan ihmisen oma kokemus, ei välttämättä mitenkään kovin erikoinen tapaus.

Kirjaan oli kelpuutettu 135 kertomusta jaoteltuina aihepiireittäin. Itse olisin varmaan karsinut rankemmin.

Aikamoisena pohjanoteerauksena pidin erään miehen kokemusta WC:ssä. Siellä hän näki jonkinlaisen ilmanpyörteen, joka hänen mielestään oli Pyhä Henki. Samalla hän koki, että Pyhä Henki on maskuliininen persoona. Hmmmm...

Oli mukana aika mielenkiintoisiakin juttuja. Joitain jopa aika uskottavan tuntuisia kokemuksia, jotka rikkoivat tuntemamme ajan ja paikan rajoja.

"Se oli ihme, Suomalaisia kokemuksia" toimittaneet Olli ja Ullamaija Seppälä