Siitä asti, kun uutiset kertoivat Alpeilta löytyneestä jäämuumiosta, olen ollut valtavan kiinnostunut. Pala palalta tietoa on karttunut ja nyt, kun olen lukenut Gudrun Sulzenbacherin kirjan "Ötzi, Alppien jäämies" (2010) sekä käynyt tutkailemassa Espoon WeeGee-talon näyttelyä samasta aiheesta, tiedänkin melkein kaiken.

Näyttely on upea, mutta kirjasta saa kyllä kaiken saman tiedon, kun mainioita kuviakin on nelisen sataa. Nyt siis tiedän, miltä hän näytti, millaiset hänen pukineensa ilmeisesti olivat, mitä hän oli syönyt ja mistä vaivoista kärsinyt. Tiedän hänestä  jopa enemmän kuin monesta työtoveristani.

Toisaalta, tutkijatkaan eivät ole läheskään varmoja kaikesta, mitä löytyi. Mitä mikin aikoinaan oli oikein ollut ja mihin käyttötarkoitukseen?

Näyttelyssä pyöri puolitoistatuntinen filmi, jossa pyrittiin kuvaamaan elämää yli 5000vuotta sitten, Ötzin aikaan. Voi olla, että Ötzi naureskelisi, jos voisi filmin nähdä. Emme voi olla varmoja monestakaan asiasta.

Oikeastaan näyttelyssä vasta tajusin, että Ötzi eli ennen Egyptin pyramidien ja Englannin Stonehengen rakentamista. Siis kertakaikkisen huima aikamatka.

PS  WeeGee-talossa on muuten ihan valtavasti muutakin mielenkiintoista nähtävää. Siellä vierähtää helposti koko päivä.