1572684.jpg

Ruotsalainen Lotta Lundberg päätti ryhtyä kirjailijaksi ystävystyttyään opiskeluaikanaan Uppsalassa vanhan saksalaisen sirkuskääpiön kanssa. Tarinan muokkaaminen kesti miltei neljännesvuosisadan. Kirja on vihdoin valmis, yli 500-sivuinen "Klovnin kyyneleet".

Tarina alkaa New Yorkista. On vuosi 1932. Kaksi sirkuskääpiötä saa kyllikseen Luna Parkin huvipuistosta. Lyhytkasvuisten tai muuten vammaisten elämä ei ole todellakaan ihmisarvoista. He onnistuvat palkkautumaan laivalle joulutontuiksi ja saapuvat Saksaan. Joukkoon löytyy pari henkeä lisää, mutta haaveet paremmasta elämästä kariutuvat Saksan nousevaan natsismiin. Vammaisten henkikin on vaarassa.

Kasvanut seurue selviytyy lopulta Ruotsiin Gröna Lundin huvipuistoon. Ulkoisesti turvalliset olotkaan eivät takaa onnea ja tasapainoa.

Vaikka kirja on tarina, se kertoo tuskallisen surullisia tosiasioita vammaisten elämästä 1930-luvulta aina nykyaikaan asti jopa ruotsalaisessa kansankodissa. Se kertoo erilaisuudesta ja häpeästä, inhimillisistä unelmista ja arvokkuudesta.

Hieno lukukokemus.