1243864825_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Viime kesänä tutustuin Loimaan "Sarka"-maatalousmuseoon. Museo yllätti positiivisesti ja erikoisen ihastunut olin "Emäntä"-näyttelyyn esiliinanaruineen. Nyt sattui sitten käsiini kirja, jonka tekstit on koottu viime vuonna emäntä-aiheisessa kirjoituskilpailussa, jossa Sarka-museo on ollut mukana. Kirjan "Emäntävoimaa" on toimittanut Kirsti Manninen.

En ole itse kasvanut maatilalla. Vanhempani sen sijaan olivat maatalojen kasvatteja. Äitini oli oppinut inhoamaan navettatöitä ja pelkäsi lehmiä, isäni kyllä haaveili maasta, mutta virkamiehenä hän elämäntyönsä teki. Maalla kumminkin asuin lapsuuteni. Naapuritilalta haettiin tinkimaitoa ja lehmilaidunten läpi juostiin uimarannalle. Kyllä kirjan ympäristö minulle tuttua on.

Kirjan teksteistä heijastuu valtava rakkaus maahan, eläimiin ja työhön. Vaikka työn raskautta ei kiistetä, siitä iloitaan. Edes pienet tulot eivät lannista. Kirjoittajilla on aivan uskomaton elämisen voima.

Hieno teos kirjaa tarkkaan katoamassa olevan ammattikunnan elämää, jos nyt pientilan emäntää on edes ammattinimikkeeksi hyväksytty.

Kuvitus on kirjan arvoinen.