Harva kirjailija on pitkään aikaan saanut minut ajattelemaan niin aktiivisesti kuin Tom Hodgkinson kirjoillaan "Joutilaisuuden ylistys" ja "Joutilaat vanhemmat". Tuon tuostakin piti pysähtyä lukemaan jokin kohta uudelleen tai ihan vain ajattelemaan lukemaansa.

Aluksi tuntuu, että kirjailija kannustaa lukijoitaan silkkaan laiskotteluun. Päivät voi nukkua vaikka iltaan saakka. Iltaisin on syytä aloittaa vapaa-aika pienellä drinkillä tai pubi-keikalla, pikku huppelissa aika kuluu joutuisasti. Tupakointi on mitä mainioin tapa tappaa aikaa.

Pidemmälle lukiessa käy kuitenkin ilmi, että joutilaisuus ei tarkoita täydellistä laiskottelua. Turha puuhakkuus on pahasta, mutta joutilaisuuden tulisi johtaa piankin toimeliaisuuteen. Palkkatyöstä pois jättäytyminen, merkitsee taloudellista niukkuutta, mutta "on hyvin antoisaa olla pihi." Omat vihanneksensa voi kasvattaa itse. Samoin voi pilkkoa omat halkonsa ja leipoa oman leipänsä itse.

Tähän haluan todeta, että kyllä tuollainen omatoimisuus elämässä täystyöllistää aika nopeasti. Olen kokeillut. Mutta onhan siinä oma vapautensa.

Hodgkinsilla on kolme lasta, jotka kieltämättä ovat merkinneet aikaisia nousuja ja paljon lisätyötä. Mutta lapset on syytä opettaa mahdollisimman varhain nousemaan omin avuin ja valmistamaan aamiaisensa itse.

Lapsille on aivan turha hankkia mitään virikkeitä, turhia leluja ja maksullisia harrasteita. Lapset on parasta jättää mahdollisimman paljon omiin oloihinsa. Lapset keksivät kyllä itse viihdykkeekseen luovia leikkejä ja ratkaisuja, oppien samalla omatoimisiksi ja neuvokkaiksi.

Lapset kannattaa panna työhön myös mahdollisimman aikaisin. Kirjoittaja kertoo esimerkin kolmivuotiaasta, joka osaa hakea sohvalla makoilevalle isälleen savukkeet, tuhkakupin ja sytyttimen sekä olutta.

Lastenhoidon voi myös ulkoistaa. Näin jää pikkulapsiperheessäkin vanhemmille arvokasta joutoaikaa.

Kirjoissa on runsaasti mainioita lainauksia tunnetuilta historian henkilöiltä, jotka ovat osanneet arvostaa joutilaisuutta ja hengen vapautta.

Loppujenlopuksi kirjoissa on paljon hyviä ajatuksia. Kirjailijan tapa esittää asiansa erittäin kärjistetysti tosin saa helposti lukijan takajaloilleen. Mutta uskon itsekin, että ihminen tarvitsee paljon aikaa pelkkään olemiseen ja ajattelemiseen. Turha kiire ja touhotus kostautuu.