hanna-yli-lonttinen_tuulikki-20796150-th

Opetusneuvos Tuulikki Yli-Lonttinen on julkaissut esikoiskirjansa "Hanna, Kiukaannieman vahva emäntä" 2012. Nappasin kirjan ajatellen, että se on todellista sukuhistoriaa. Saattoi ollakin, vaikka sitä ei missään sanottu.

Päähenkilön Hannan ja hänen sukulaistensa elämää kuvataan 1840-luvulta 1930-luvulle asti. Pitkä kaari myös valtakunnan historiassa näkyy taustalla.

Kirjan keskeisin ja traagisin ongelma kiteytyi Hannan synnytyksiin. Hän synnytti 10 lasta, jotka syntyivät joko kuolleina tai elivät vain vajaan vuorokauden. Syyhyn vihjaa Hanna jossain neljännen pikku vainajan kohdalla. Hän arvelee miehelleen: Ehkä meidän veremme eivät sovi yhteen. Paitsi henkilökohtaisena tragediana Hannalle, on kysymys myös laajempi maatilan tulevaisuuden, sen perijän kannalta.

!800-luvun elämän kuvaus on rankkaa luettavaa. Köyhyys ja katovuodet eivät ole kovin kaukana nykyisen Suomen yltäkylläisyydestä.

Kirjassa on paljon sukua ja vaikka takana on pieni lista suvun perheistä, en tahtonut aina pysyä mukana. Myös tuntui, että joidenkin henkilöiden elämä jäi jotenkin puolitiehen. Mitä heille tapahtui?