Ensimmäistä kertaa sitten kesän poikkesin oman kylän kirjastoon. Uutuushyllyyn oli saatu Tinni Ernsjöön ja Jennie Sjögrenin kirja "Liian tunnollinen" vuodelta 2005. Tulipahan luettua sekin "uutuus".

Kirja on ruotsalainen, joten soveltuu aika hyvin myös Suomen oloihin. Teos keskittyy 60-70-luvulla syntyneisiin. Toki meitä ylitunnollisia on ollut ennenkin, mutta 40-lukulaiset alkavat olla jo eläkkeellä ja 50-luvun naisillakin ovat lapset jo ohi rankimman hoitovaiheen.

Runsain esimerkkein kuvataan ylitehokkaita uranaisia, jotka yrittävät mahdollisesti selvitä vielä parisuhteessaan, jopa lastenhoidosta. Kirjan kuusi haastateltua ovat kokeneet loppuunpalamisen. Kahden vuoden päästä kerrotaan, miten he ovat selvinneet.

Kirjassa annetaan väliluvuissa vinkkejä väsymiseen ja ajanhallintaan, sekä kirjoihin, joista voi löytyä lisää apua.

Vaikka itse en ole ollut uranainen, olin jopa pitkään kotona lasten kanssa, niin ylitunnollisena kyllä tunnistin itseni kirjasta monin kohdin. 

Enemmän vielä kuin itseäni, ajattelin tunnollisuuden perinyttä tytärtäni. Hieman kylmäsi, kun hän iloisena kertoi, miten ensimmäisen työpaikan esimies oli kiitellut häntä erinomaisesta tunnollisuudesta. Minun esimieheni järkevästi sanoi: "Älä ole niin tunnollinen".