1853531.jpg

Kun näin Hanna Pukkilan: "Kotirintaman lapset" kirjaston uutuushyllyssä, ajattelin: -Tämänhän minä jo luin. Kun vähän selasin, aloin ihmetellä: -En ole kuitenkaan tätä lukenut, vaan mitä?

Nyt, kun sotamuistoista on tullut kovinkin salonkikelpoisia, näyttä aiheeseen liittyviä kirjoja ilmestyvän joka kustantajalta ja miltei samoissa kansissakin. Kesällähän vasta luin ja kerroin W+G:n ihan vastaavasta kirjasarjasta "Sodassa koettua". Sen ensimmäiset osat "Haavoitettu lapsuus" ja "Uhrattu nuoruus" kertoivat jo samat asiat ja kokemukset kuvin ja sanoin kuin tämäkin Tammen julkaisu. Riittääköhän kaikille lukijoita ja ostajia?

Tämä kirja oli jotenkin lämpimämpi ja pehmeämpi kuin edelliset. Kertoi samoista asioista ehkä hieman toivorikkaammalla näkökulmalla ja positiivisemmalla otteella. Kauheimmat ja raaimmat kertomukset puuttuivat. Syntyi mielikuva, että sodan ajoissa oli kuitenkin jotain hyvääkin. Kun lapset ja nuoret joutuivat mukaan raskaisiinkin töihin sota-aikana, he samalla saivat kokea itsensä tärkeiksi ja tarpeellisiksi. Samoin leirien ja talkoiden voimakas yhteisöllisyys ja yleensä yhdessä ponnistelu tärkeän asian hyväksi lienevät antaneet lapsille ja nuorille paljonkin myös positiivisia kokemuksia.

Joitain uusiakin pikkujuttuja kirjasta löytyi. Lapsethan keräsivät kaikkea mahdollista ja miltei mahdotontakin pula-ajan tarpeiksi erilaisiin korvikkeisiin. Paitsi pajunkuorta parkiksi, kerättiin pajunoksia armeijalle suksisauvojen sommiksi. Lapset keräsivät myös puista pihkaa  teollisuuden tarpeisiin. Kirjan mukaan näppärä tyttö tai poika saattoi kerätä 10-15 kiloa pihkaa päivässä. Sillä pääsi jo ansioillekin, pihka oli vehnäjauhojakin kalliimpaa.

Erikoisimmalta kuulosti, että koululaiset olivat syksyisin keränneet talteen elonkorjuussa pellolle jääneitä viljantähkiä ja herneenpalkoja sekä perunamaahan mahdollisesti unohtuneita perunoita koulukeittoloiden tarpeisiin. Lieneekö näiltä ajoilta jäänyt tapa kerätä puolukoita aina viime vuosiin asti?

Kirjassa on aivan mahtava kuvitus. Lasten ilmeet, kampaukset ja vaatteet näkyvät suurissa kuvissa hyvin pikkutarkasti.