1711958.jpg

Lainasin kirjan, koska etulehdelle oli painettu pätkä Immi Hellenin runoa "Rakkautta rahdun verran. Toinen teille leipoo kerran." Tuota runoa oma äiti lausui usein alustaessaan suuressa saavissa ruisleipätaikinaa perheelleen. Ajattelin, ettei kirja voi olla ihan huono, kun on näin hyvä motto alussa.

Äidin kuolema ja hautausjärjestelyt tuovat yhteen kolme sisarusta, jotka aika on varsin tehokkaasti erottanut toisistaan. Kirja kuvaa luku kerrallaan "sokerisiskojen" eli Sirkun, Pulmun ja Mariannen elettyä elämää ja nykypäivää.

Sisarusten erilaisuus vaikuttaa miltei epäuskottavalta. Tuntuu pikemmin kuin kirjailija, Ulla-Maija Paavilainen, olisi halunnut esitellä kolmen nykynaisen tyystin erilaisia elämänkohtaloita. Naiset ovat eri-ikäisiä, erinäköisiä, aivan erilaisissa ammateissa, Yksi perinteisessä pitkässä avioliitossa, toinen elää suhteesta toiseen ja kolmas on lesbo. Oikeastaan tytöillä ei ole mitään yhteistä. Yhteinen äitikin on tavallaan ollut jokaiselle tyttärelle erilainen äiti.

Kirja kuvaa vallan mainiosti nykynaisen elämän kipukohtia kolmen erilaisen naisen kautta. Minua se ei oikein jaksanut sytyttää alkulehden jälkeen, mutta luin, kun kerran lainasin.