Lapsena lempilukemistani olivat isän sitomat Kotiliesien vuorsikerrat. Kaikkein kulunein on vuosikerta 1939, sillä helmikuun numerossa julistettiin lukijoille nuken nimikilpailu. Upealle Martta-nukelle piti antaa suomenkielen kaunein nimi ja voittajille arvottaisiin iso ja ihmeen kaunis nukke pikkusisarineen.

Yhä uudestaan ja uudestaan ihailin ja ihmettelin kuvia, enkä jaksanut millään käsittää, että kilpailu oli ollut ja mennyt, eikä minulla olisi koskaan mitään mahdollisuutta saada tuota merkillisen houkuttelevaa nukkea omakseni. Minulla oli vain kumipäisiä mollamaijoja.

Muutama vuosi sitten kansalaisopiston kevätnäyttelyssä törmäsin nukkeeni ihan ilmielävänä. Vanha rakkaus heräsi henkiin ja syksyllä ilmoittauduin Martta-nukkekursseille. Halusin vihdoin ikioman neitinuken.

Sain käsiini harmahtavat raakavalokset päästä ja käsistä. Niitä hiottiin ja maalattiin ja hiottiin ja maalattiin ja hiottiin ja maalattiin ihan loputtomasti. Vartalokangas värjättiin teepusseilla ja kokoonommeltuna juntattiin sahajauhoilla kivikovaksi.

Hiukset ja lasisilmät ostin, samoin kengät. Ompelin brodyyripunttiset mamelukit ja pitsiset nilkkasukat. Keltasilkkisen alushameen helmassa on 150 senttiä käsinvirkattua pitsiä. Sitten väsähdin. Mekko frilloineen näytti uuvuttavalta.

Kauan nukke värjöttelikin alusvaatteissaan ennen kuin vihdoin tartuin saksiin. Hattuun oli hyvät kaavat. Se vei yhden iltapäivän, mutta mekon kasasin melkein kuvien perusteella ja viisinkertaiset röyhelöt puolitoistametriseen helmaan ottivat kyllä aikaa ja vaivaa. Helmustan ruusut jätin ainakin toistaiseksi odottamaan, mutta hattuun kiersin soman ruusunkukan vanhasta silkkinauhasta. Alkuperäiset näyttävät olevan huopaa.

Kyllä ommellessani ihmettelin ja ihailin niitä naisia, jotka aikanaan kokosivat kodeissaankin näitä nukkeja vaatteineen saadakseen pientä leivänjatketta. Minulle riitti tämä yksi. Olen kyllä oikein iloinen, että vihdoin sain lapsuuteni haaveitten nukkeneidin olohuoneen sohvannurkkaan.

PS Kauneimmaksi tytön nimeksi äänestettiin aikanaan Marjatta. Minullakin se on toisena nimenä.