1473302.jpg

Marja Linnankiven "Töölön tyttö" näkyy painetun 2003. Ystävätär oli sen hyllystään minulle valinnut vartavasten, kun tietää minun pitävän muistelmista ja aivan erikoinen rakkaus minulle on jäänyt Helsinkiin, vaikka asuin siellä vain nuoruuteni opiskelijavuodet.

Linnankivi kuvaa lapsen silmin 1930-50-luvun perhe-elämää Helsingissä. Ihastuttavan tarkasti hän kertoo vaatteet ja tuoksut. Hän muistaa pienen tytön kauppamatkat lähikaduille, laulajataräidin ja säveltäjäisän työurat, sotavuodet maalla turvassa pommituksilta, varhaiset koulumuistot. Isovanhempien elämä 1900-luvun alussa antaa taustaa. Kirja herättää muistot eloon lukijankin mielessä. Nautittavaa luettavaa.

Kirja myös nostaa mieleen monet muut miellyttävät lukumuistot. Ei kauan sitten luin Hellevi Arjavan muistelmat samoilta ajoilta: "Kiltti tyttö Katajanokalta" ja jatko-osan: "Mihin pääsi kiltti tyttö?". Aivan loistavan herkullisia arjen kuvauksia. Kirjoittajan isoäiti oli Anni Swan, joten kirjoihin sisältyy valtava määrä myös suomalaista kulttuurihistoriaa. Arjava on julkaissut kirjan myös Swanin tyttäristä, yhdeksästä mustasta joutsenesta, joka kertoo Annista ja hänen sisaruksistaan. Oivallista luettavaa Anni Swanin satujen ystävälle.

Helleni Arjavan isä oli Antero Manninen, joka tunnettiin laajalti radion tietovisan "Viisastenkerhon" voittamattomana jäsenenä. Äiti puolestaan oli Katri Haavio, Haavion runoilijaveljesten P. Mustapäänä tunnetun Martin ja virsirunoilija Jaakon sisar.

Haavion sisarusten äidistä julkaistiin muistaakseni viime vuonna Katariina Eskolan isoäidistään kirjoittama teos "Annan aika. Erään papinrouvan keskeneräinen elämä". Kirja on vallan kiehtova kuvaus naisen elämästä yli sata vuotta sitten. Lahjakas ja naisasiastakin innostunut nuori rouva ajan vaatimusten paineessa. Kuolema vain 31-vuotiaana keuhkotautiin. Itse ihmettelin, miten samanlaisia olivat omat kokemukseni nuorena pappilanemäntänä maalla yli sata vuotta myöhemmin. Suuren pappilan kalustus ja muut taloushuolet, lasten odotus ja syntymä, pyhäkoulut, kinkerit ja ompeluseurat. Mies aina menossa. Kaikki nousi elävänä mieleeni. Perusongelmat olivat samat.

Anna Haavion lapset kirjoittivat muistelmia ihan pinottain. Olen lukenut ne kaikki ja hyllyssänikin näkyy olevan Martin ja Jaakon muistelmaosia. Myös Heikki-veli kirjoitti oman versionsa. Kaikki aivan erinomaisia aikansa kuvauksia. Suomalaista kulttuurihistoriaa parhaimmillaan.

Töölön tytöstä ajatukseni lensivät moniin moniin muihin mainioihin muistelmiin. Jos joskus on aikaa, luen mielelläni ne kaikki uudestaan.