Suurten ikäluokkien tarinat ovat osa omaa tarinaani. Niitä on aina mukava lukea. Anja Salokannel ja Kaija Valkonen ovat koonneet joukon suurten ikäluokkien muistelmia "Kauaksi kotoa; Muutoksen sukupolvi kertoo" (2012)

Kirjan parikymmentä kertojaa ovat matkanneet kauaksi kotoa paitsi fyysisesti myös henkisesti. Vaatimattomista oloista on ponnistettu hyvinkin korkealle.

Moni on joutunut jo kouluaikoinaan asumaan kauas kotoa koulukortteeriin. Minunkin luokkatovereissani oli näitä, aluksi vain 11-vuotiaita. Keittivät iltaisin puuhellalla pottunsa ja iltateensä. Siivuttivat kotilimppua pöytään kylmästä kaapista, juoksivat ulkohuusissa asioillaan ja siinä samalla kulki likasanko mennessä ja halkosylys tullessa. Me paikalliset jopa salaa kadehdimme näiden "vapautta".
Vasta aikuisena on ymmärtänyt lasten raskaan osan. Mutta vaatimattomistakin oloista haluttiin lapsia kouluttaa, koska se oli ainoa tie päästä edes hieman vihreämmälle oksalle.

Kirja kertoo mielenkiintoisen osan sodanjälkeistä historiaa yksilötasolla. Silloin tapahtui Suomessa suuri säätykierto, mutta melko kalliilla hinnalla.