2022548.jpg


Olen lukenut Margaret Mitchellin "Tuulen viemää" kaksi kertaa. Ensimmäinen lukukokemus muinaisesta nuoruudesta on ikimuistoinen. Ihailin Scarlettia aivan kritiikittömästi. Kun luin kirjan aikuisena toiseen kertaan, olin ihan ymmällä. Scarletthan olikin vallan kamala, suorastaan jyhjänpäiväinen letukka, oikea ympäristönsä kiusa. No, kyllä sentään yritteliäisyyttä riitti. Tavalla tai toisella nousi aina jaloilleen. Elokuva oli sitten romanttisuudessaan ihan oma lukunsa.

Nyt olen lukenut tarinan kääntöpuolen "Rhett" on aika lailla mainio teos. Se on mister Buttlerin näkemys ja kokemus samoista vuosista, samoista ihmisista ja samasta ihmissuhteesta. Kieltämättä olisi eduksi, jos olisin lukenut "Tuulen viemää" aivan äsken tai jos jaksaisin lukaista sen nyt oitis, mutta kyllä tämä Rhett tuntuu istuvan hyvin sekä kielellisesti, että ajankuvauksen osalta rinnakkaisteokseksi Tuulen viemälle. Monet Tuulen viemässä arvoituksiksi tai tavallaan kesken jääneet jutut ja ihmiskohtalot saavat ratkaisunsa. Ihan takuuseen en voi mennä, kulkevatko juonet ristiin jossain vaiheessa. Tarkka lukija löytänee varmasti virheitä.

Kirjoittaja Donald McCain on tutkija, joka tuntuu hallitsevan Amerikan sisällisodan käänteet ja tunnelmat oivallisesti. Myös sodan jälkipyykkiä pestään hartaaasti. Näkökulma on mukavasti miehinen, mutta ehkä jotain krumeluuria olisi voinut lisätä muutaman sadan sivun verran. Kun "Tuulen viemässä" on liki 900 sivua, olisi "Rhettin" vajaata 600 hyvin voinut kasvattaa. Hieman lihaa luiden päälle. Tällaisenaan kirja ei herätellyt suuria tunteita tai intohimoja ainakaan lukijassa.

 "Rhett" oli mielenkiintoinen luettava, mutta "Scarlett"-jatko-osaa en aio lukea. Sen verran olen siitä kuullut. Jotkut kyllä kehuvatkin.

PS Piti viikonloppuna vähän selata "Tuulen viemää" ja tarkistaa muutamia kohtauksia. Varsinkin "Rhett"-kirjan loppu jäi kiusaamaan. Rhett kirjaa tapahtumia moniaita vuosia pidemmälle ja saamme siis tietää aika paljon lisää, mitä sitten tapahtuikaan. Itse olisin oikeastaan toivonut, että molemmat kirjat olisivat loppuneet ajallisesti samaan pisteeseen.