sotilas-normal.jpg

Ulla-Leena Lundbergib "Jään" luettuani, oli ihan pakko etsiä "Marsipaanisotilas"(2001). Olen sen silloin joskus lukenut, enkä muistanut mitään. Halusin kurkistaa, millaisesta kodista "Jään" nuori pastori olikaan lähtöisin.

Kirja on 500 sivua sotaa ja minähän en yleensä sotakirjoja lue, mutta tämä on kyllä aika lailla toisenlainen sotakuvaus. Taisteluista ja pommituksista on loppujen lopuksi hyvin vähän kuvauksia. Kerronta liikkuu pääasiassa opettajaperheen arjessa ja lasten elämässä. Vanhin, Peter, opiskelee teologiaa ja välttyy rintamalta terveytensä tähden. Nuoremmat Göran ja Frej rientävät sotaan jo ennen kuin kutsu käy. Nuorimmainen Charlotte keskittyy kotirintaman avustus ja viihdytyshankkeisiin.

Tuntuu käsittämättömältä, miten paljon kirja kertoo ruuasta, eikä suinkaan juuri sota-ajan kurjista pula- ja korvikeannoksista vaan herkuista, joita rintamalla kaivetaan paketeista tai hankitaan Karjalan kylistä. Kummelin pojat lihovat rintamalla, kun kotiväki näkee nälkää korttiannoksillaan. Idealistinen isä kun on ehtinyt ilmoittaa kaikki perheen hyvät ruokavarastot kansanhuoltoon.

Mielenkiintoinen, erilainen kuvaus talvi- ja jatkosodasta yhden perheen kohtaloita seuraten

Nyt haluaisin lukea "Jään" uudelleen!