En muista aikaa, jolloin en osannut lukea, mutta muistan miten makaan oksennustaudin kaatamana keskikamarin tuolisängyssä ja tutkin veljieni vanhaa, kannetonta aapista. Tavailen ääneen kuvasta kaupanikkunan tekstiä "MAITOA". "Et voi nyt juoda maitoa", sanoo äiti keittiöstä.

Muistan, miten ihmettelin miksi satukirjoissa lukee p-rinsessa ja p-rinssi ja k-ruunu. Kun kysyin äidiltä, hän vastasi: "En minä sitä osaa selittää. Se nyt vaan on niin."

Kun pääsin aikanani kouluun, ratkesi ongelma p-rinsessoista ja mikä vielä tärkeämpää; koulussa oli oma pieni kirjasto. Kotona ei liiemmälti kirjoja ollut. Muutama aivan loppuunluettu lahjanide. Mutta koulussa oli musiikkiluokan peräseinällä pari vanhaa puukaappia, joiden ovet avattiin kerran viikossa ja sai lainata kirjan tai kaksi. En muista tarkkaan lukua, mutta tuoksun muistan, puun ja vanhojen tomuisten kirjojen nenääkutkuttavan ihanan tuoksun.

Kuljin kotimatkan alkuosan ystäväni kanssa. Usein luimme ensimmäisen kirjan ääneen jo kotimatkalla. Kestihän se toki jonkin aikaa.

Silloin syntyi rakkaus Gösta Knutsonin Pekka Töpöhäntään, Astrid Lindgrenin Melukylän lapsiin ja yli kaikkien muiden miellyin Aili Konttisen Suopellon Markettaan. Samaistuin tuittupäiseen evkkotyttöön niin voimallisesti, että selitin koulussa itsekin olevani Karjalasta muuttaneiden sukua ja opettaja järjesti minut lausumaan siirtoväen juhliin. Syystä kyllä, äitini oli nolo ja vihainen.

Lopulta sain käydä yksin kunnankirjastossakin. Sääli, että kirjastonhoitaja vahti lasten lainaamisia ja äitini piti tiukkaa kirjakontrollia kotona. Mutta kyllä niinkin lukemista riitti.

Minusta tuli kirjahullu, hullu lukija. Koko elämäni olen lukenut monta kirjaa viikossa. Vain kolme vaikeaa vuotta on kulunut lukematta. Usein on monta kirjaa meneillään samaan aikaan. Luen kaikkea. Lasten kirjoista tietokirjoihin, hömppää ja klassikkoja, historiaa ja hittikirjoja. Aina ja kaikkea.

Tässä blogissani tahdon kertoa lukemistani kirjoista. Luen niitä itseni kautta. Kerron, miten minä olen kirjat kokenut. Sinä ehkä koet jotain aivan muuta samaa kirjaa lukiessasi. Mukavaa, jos kerrot oman lukukokemuksesi.