helga-normal.jpg

Anne Frank ei ollut ainoa, myös Helga Weiss kirjoitti nuorena tyttönä päiväkirjaa juutalaisten vainoista ja keskitysleirien kauhuista. Se että päiväkirja säilyi on enon ansioita. Tämä onnistui muuraamaan vihkosen seinän sisälle turvaan.

"Helgan päiväkirja, nuorena tyttönä keskitysleirillä" (2013)" on pysäyttävää luettavaa. Hän aloitti kirjoittamisen jo 8-vuotiaana 1938. Prahassa, missä hän vanhempineen asui, alkoivat natsien miehityksen jälkeiset puhditustoimet. 1941 perhe kuljetettiin Terezinin keskitysleiriin kolmeksi vuodeksi ja lopuksi vielä Auschwitziin. Isä kuoli, mutta lopulta silloin jo 15-vuotias Helga ja hänen äitinsä pelastuivat, kun sota loppui.

Päiväkirjan loppuosat Helga kirjoitti muistinvaraisesti heti päästyään vapauteen. Viimeisten aikojen ahdistuksessa oli mahdotonta tehdä mitään muistiinpanoja.

Se, että Helga säilyi hengissä on osittain hyvää onnea, osittain valtavaa tahdonvoimaa ja sitkeyttä. 15000:sta Tereziniin lähetetystä lapsesta noin 100 jäi henkiin.

Kirjassa on erikoisen mielenkiintoinen kuvitus. Helga, joka myöhemmin opiskelikin taidetta, oli jo lapsena taitava piirtäjä ja kuvasi arkisia tapahtumia ja elämää leirillä tunnollisen pikkutarkasti