Joululomalla kuljin mielessäni pitkän matkan, luin nimittäin kaksi päiväkirjakuvausta Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksesta, molemmat vielä pitkän kaavan mukaan eli tuommoinen 800 kilometrin taivallus takana.

Susanna Linna ("Simpukan kuorelta kotiin") on alle kolmikymppinen Martti Issakainen ("Jaakon tiellä") jo kuusikymppiä ylittänyt, mutta kovin samanlaisia ovat matkaajien tunnot ja kokemukset.  Samanlaisia myös päiväkirjamaiset kuvaukset päivästä päivään toistuvista toimista, ankeista sadepäivistä, uupumisesta ja jaksamisesta. Mietteet toki vaeltavat syvemmällekin matkan taittuessa uuvuttavan samanlaisena. Miksi olen täällä? Mitä etsin?

Luin kirjat suurella mielenkiinnolla, koska olen itse haaveillut jo pari vuosikymmentä samasta taipaleesta, en ehkä ihan noin pitkästä, mutta kuitenkin. Yksin en halua lähteä  ja matkaseuraakin on tiedossa, mutta odottelen eläkevuosia, sillä alkusyksy saattaisi olla sekä sään että pyhiinvaeltajien määrän kannalta parasta aikaa. Nyt täytyy vain pysytellä hyvässä kunnossa, sillä kuntoa matka toki vaatii.

Raskas tie palkitsee kulkijansa.