Kiinalainen Emily Wu on kirjoittanut amerikkalaisen kirjailijan Larry Engelmannin avustuksella hienon muistelmateoksen "Kuin höyhen myrskytuulessa". Jälleen yksi selviytymistarina, joka kaikista koetuista kauhuista huolimatta antaa voimia uskoa yksilön mahdollisuuksiin kestää mahdottomiakin.

Kirja kuvaa Kiinan kulttuurivallankumouksen kiihkeimpiä aikoja 1960- ja 70-lukua. Kirjoittajan perhe kuului ulkomailla opiskelleisiin korkeastikoulutettuihin yliopistonopettajiin, joita puolue vainosi äärioikeistolaisina luokkavihollisina. Lisäksi 60-luvun alkuun osui paha nälänhätä, johon monet sortuivat. Emily muistaa hyvin varhaislapsuutensa nälän. Sitä hän ei silloin tiennyt, että pysyi hengissä, koska isoäiti antoi lapsenlapselle oman osuutensa. Isoäiti nääntyi itse. 

Kuin ihmeen kaupalla sitkeä perhe selvisi yhä uusista nöyryytyksistä ja iskuista eteenpäin. Työn ja asunnon menetys. Kunnian ja vapauden menetys. Vankilavuodet, vuodet maaseudulla raskaassa orjatyössä. Nälkä ja sairaudet. Kaikesta mentiin eteenpäin. Varsinkin perheen äidin ja tyttären rohkeus, sinnikkyys ja kekseliäisyys kertautuvat.

Kirjassa näyttäytyy myös naisen karu asema Kiinassa vuosisadasta toiseen. Kuvasivuilla on valokuva 1950-luvun lopulta, jossa keskellä istuu perheen matriarkka 102-vuotias äidinäidinäiti sidottuine, silkkikenkiin verhottuine jalkoineen.

Myöhemmin, maaseudulle pakkoasutettuna, Emily näkee ja kuulee kauhutarinoita, miten nälänhädän aikana tyttärelle sidottiin kapula suuhun ja veli söi vähäisen ruuan tyttären nääntyessä nälkään. Tyttäret myös naitettiin varhain, usein vastoin tahtoaan. Emilyn ystävättären kaksostyttäret heitetään vastasyntyneinä jäiseen virtaan, koska ei ole varaa kasvattaa ja naittaa turhia tyttäriä.

Luin jostain netistä, että kirja ei, lukuisista valokuvistaan huolimatta, ole välttämättä täysin omaelämäkerrallinen, vaan siihen olisi lisätty muidenkin kokemaa ja näkemää. Saattaa olla. Ja muistelmathan ovat tunnetusti suurta fiktiota. Silti uskon, että kirja antaa hyvin todellisen kuvan olosuhteista, joissa kulttuurivallankumouksen aikana elettiin.

Kiina kuuluu niihin maihin, joihin vielä haluan ehdottomasti matkustaa.