k%C3%A4til%C3%B6-normal.jpg

Jennifer Worthin "Hakekaa kätilö" (2012) osui silmiini ystävättären työpöydältä ja ei kun lukemaan. Olihan TV-sarjaa mainostettu jo kauan.

Kirja imaisi oitis mukaansa. Nuori sairaanhoitaja opiskelemassa kätilöksi nunnien ohjauksella 1950-luvun loppupuolen Lontoon slummeissa. Ja mikä parasta, tarina perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin.

Lukija pääsee todella mukaan köyhyyteen ja kurjuuteen, jossa urheat äidit  selviävät nurkumatta päivästä toiseen. Nunnien äitiyshuolto on todella huolehtivaa ja täysin ilmaista. Muuhan ei olisi ollut näissä oloissa mahdollistakaan.

Useimmat tarinat ovat kuitenkin onnellisia huonoista olosuhteista huolimatta. Jopa 25. lapsi syntyy toivottuna ja rakastettuna!

Katsoin sitten sarjan alkujaksonkin. Aika lailla aneemisempi kirjaan verraten, mutta ei hullumpi. Ehkä katson huomennakin.

Kirja on myös mielenkiintoinen yhteiskunnallinen katsaus. Eniten minua ihmetytti, miten paljon aiemmin Suomessa kouluettiin jo kätilöitä. Luinhan kesällä "Ujostelemattomat", joka kuvasi suomalaisen kätilökoulutuksen historiaa.