Olen nautiskellen lukenut Timo Parvelan kirjoja. Aivan erikoisen herkullisia ovat olleet Ella-kirjat, joista kyllä tunnistaa kokeneen luokanopettajan otteen. Nyt lukaisin tuotteliaan Parvelan uutuudet "Tiera" ja "Tuliterä". Kirjat muodostavat kahden kirjan fantasiasarjan nuorille nimeltä "Sammon vartijat". "Tiera" on saanut vuoden 2007 Topelius-palkinnon.

Kirjan perusideana on kadonneen Sammon sirpaleiden kohtalo.  Pari koulupoikaa paljastuu Sammon vartijoiden perillisiksi ja muutaman, melko satunnaisen ystävänsä kanssa, he lähtevät jännittävälle matkalle, josta riippuu koko maapallon tulevaisuus.

Taitavasti kirjailija on solminut Kalevalasta langat nykypäivään asti. Väinämöinen, Ilmarinen ja Louhi sopivat vallan hyvin juoneen, joka koskettelee myös nykymaailman ongelmia kuten ilmastonmuutosta.

Kirjassa on jännitystä ja toveruutta, historiaa ja nykypäivää. Nuorille varmasti samalla pientä kertausta Kalevalan maailmaan. Mutta sopii vallan hyvin varttuneemmallekin lukijalle.

PS Kirja toi hakematta mieleen joitakin vuosia sitten mediassa esillä olleen "Lemminkäisen luolan" kaivaukset, joita innoitti Ior Bock. Tyyppihän oli saanut mukaan jopa Lemminkäinen OY:n ja Sipoon säästöpankin.