1509526.jpg

Kun maamme valtalehti Hesari ottaa jonkin kirjan esille, on ylitetty korkea kynnys. Todella harvat kirjat saavat moisen estradin. Ilokseni eilisessä lehdessä oli juttu kirjasta "Suomen Sievin tyttö".

Lukaisin kirjan muutamia viikkoja sitten. Todellakin lukaisin, ohut, kevyt ja helppolukuinen, mutta täynnä painavaa asiaa. Nopeasti luettu kirja jätti miettimistä pitkäksi aikaa.

Kirja on sisarentyttären Johanna Salon 60-vuotislahja tädilleen Marja-Leena Vähäsalolle, joka kirjassa kertoo minä-muodossa elämänsä tarinaa. Jälleen aivan loistava selviytymiskertomus.

Kirja kertoo vammaiseksi syntyneen karun elämänkaaren. Sodanjälkeinen köyhyys maalaiskylässä. Suuri perhe, raskas työ. Lyhytkasvuista tyttöstä pidettiin henkisestikin jälkeenjäänenä ja suuressa viisaudessaan kunnanisät päättivät, että ei kouluun semmoista. Mitä se siellä? Isä kuitenkin vei sisukkaasti tytärensä kouluun "koeajalle" ja niin tuli kansakoulu käytyä.

Vekselivetoinen auto antoi tytölle mahdollisuuden jonkinlaiseen itsenäisyyteen. Löytyi mieluisa työpaikka kaupasta. Löytyi aviomieskin, mormaalimittainen, josta nyt, vanhuuden vaivojen koetellessa, on suuri apu.

Lukekaa. Hieno tarina esteiden voittamisesta ja elämänilosta vaikeuksien keskellä.