1239258619_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lasse Lehtinen kirjoitti kiistellyn väitöskirjansa Suomen poliittisesta historiasta ja ilmeisesti tämä romaani on syntynyt sivutuotteena. "Siivetönnä en voi lentää" kuvaa Suomen toipumista sotien jälkeen kirjaten melkoisen tarkkaan poliittista karttaa.

Ystävä sen tökkäsi epäröivään käteeni omasta hyllystään ja evästi sanoen sen olevan mainio kirja suurille ikäluokille. Kuvaahan kirja heidän ja heidän vanhempiensa elinolosuhteita jälleenrakennuksen aikana.

Kirjan päähenkilöt ovat kyllä jokseenkin hyvintoimeentulevaa väkeä. Olkoonkin, että mukana on myös kovinkin vaatimattomista lähtökohdista lähteneitä nousukkaita. Sotien jälkeenhän säätykierto Suomessa vauhdittui.

Kirjan mielenkiintoisin osuus minulle oli kirjan keskelle sidottu "perhealbumi". Tanakoille mustille sivuille painetut vanhat mustavalkoiset perhevalokuvat muodostivat mielenkiintoisen kokonaisuuden, jossa kirjan henkilöt ilmielävinä poseerasivat. Mietin hartaasti kumpi oli ensin, kuvat vai teksti? Luultavasti kuvat, koska ne niin ilmiselvästi liittyivät tekstiin, tehden siitä hyvin toden tuntuista.

Se, mistä en kirjassa pitänyt, oli jonkinlainen pikkutuhmuus. Mukaan oli siroteltu henkilöitä, joiden kielenkäyttö oli suorastaan rivoa. Ehkä sellaisia ihmisiä on. Minä en luonnossakaan jaksaisi heitä kuunnella.