1591913.jpg

Naapurin rouvalla on koira. Käymme usein kolmistaan lenkillä, naapurin rouva, koira ja minä. Rouva oli saanut lahjaksi koirakirjan ja halusi ehdottomasti jakaa lukunautinnostaan minullekin. En olisi varmasti tarttunut kirjaan, ellen olisi kokenut sitä suorastaan velvollisuudekseni. Minä olen enempi kissaihminen.

Kirja oli John Groganin "Marley ja minä, Elämää ja rakkautta maailman kauheimman koiran kanssa". Useimmiten eläinkirjoissa päähenkilö tai siis pääeläin, on unohtumaton hyvien ja suorastaan jalojen luonteenpiirteidensä ansiosta. Tässä mennään toista laitaa. Kirjan koirahenkilö on uskomattoman tyhmä, tollo, kahjo, paksupäinen ja jääräpäinen tomppeli, johon mikään koulutus ei tunnu tehoavan. Todellinen täystuho, jonka jäljiltä uppoaa rahaa remontteihin loputtomia summia. Perhe tietenkin rakastaa koiraansa, joitakin epätoivon hetkiä lukuunottamatta. Ja kun koiruli viimein kuolee, kaikki ovat lohduttomia. Niinhän se menee.

Mutta kirja oli oikeastaan aika hyvä. Kielenkäyttö oli aivan herkullista ja tilannekomiikka niin mainiota, että nauroin ääneen monta kertaa. En tiedä nauroinko väärissä vai oikeissa paikoissa, mutta nauraminen on ihanaa. Se tekee hyvää sielun pohjiin asti.

Kirjailija, ansioitunut lehtimies, kertoo laajasti ja  avoimesti myös perheensä elämästä. Pidin siitä.

Loppujen lopuksi käy ilmi, että tuo typerä ja hankala koira on opettanut perheelle elämän suuria asioita; On osattava elää päivä ja hetki kerrallaan ja iloittava elämän yksinkertaisista asioista. Se opetti toiveikkuuta vastoinkäymisten kohdatessa, loputonta uskollisuutta, ystävyyttä ja epäitsekkyyttä.

Voisiko enempää toivoa?