tark-normal.jpg  rajalla-normal.jpgper-normal.jpg

 

Ally Condien scifitrilogia tuli vihdoin päätökseen. Eräs ystäväni kehui aikanaan ensimmäistä osaa "Tarkoitettu" (2010). Jäin silloin odottelemaan ja luin vasta kun jatko-osa "Rajalla" (2011) ilmestyi. Nyt sain käsiini viimeisen osan "Perillä" ja luin sitkeästi, vaikka en oikein syttynyt. En tainnut kuulua ihan kohderyhmään, sillä teossarja on ollut erittäin suosittu ympäsi maailmaa.

Kirjat kuvaavat kuvitteellista tulevaisuutta, jossa kaikki on äärimmäisen tarkkaan säädeltyä. Samat vaatteet, sama ruoka, sama elinikä, valitut aviopuolisot. Kirjoja ja tauluja on jäljellä vain sata sallittua, kirjoitustaito on hyvin harvinainen. Kunkin paikka ja tehtävä yhteiskunnassa on tarkoin määrätty. Kaikenlainen luovuus tai oma-aloitteisuus on kiellettyä.

Kuitenkin kiertelee salaisia huhuja yhteiskunnan ulkopuolella elävistä. Päähenkilö Cassia ajutuu heidän mukaansa ja tutustuu kansannousuun.

Kansikuvat ja kirjojen nimet kertovat juonen kulusta. Toisaalta on kyse koko yhteiskunnan muutoksesta kohti vapautta, toisaalta nuoren Cassian omasta kypsymisestä kohti aikuisuutta, omien muistojen löytämistä ja hyväksymista, oman rakkauden selkiytymistä. Kirjassahan on toki mukana myös kolmiodraama nuorten rakkaudessa.