Jouko Halmekoski on koonnut huutolaislapsista kirjan "Orjamarkkinat". Varmasti ovatkin menossa viimeiset ajat, jolloin autenttista materiaalia vielä löytyy.

Suomessahan oli aina vuoteen 1923 vallalla menettely, jossa orvot tai muuten huostaanoton tarpeessa olevat lapset myytiin kerran vuodessa julkisella huutokaupalla kylän taloihin. Lapsen sai halvimman tarjouksen tekijä. Tapa jatkui vielä jopa 1950-luvulle tosin ilman julkista kaupankäyntiä.

Kirjaa varten Halmekoski haki lehti-ilmoituksilla kertojia. Tarinoita on runsaat parikymmentä. Muutama kertojista on itse kokenut huutolaisuuden, osa kirjoittajista on lapsia tai lapsenlapsia.

Tarinat ovat järkyttäviä. Useimmiten lapsista pyrittiin saamaan kaikki mahdollinen hyöty irti. Kurjalla ruualla, rääsyihin puettuna ja pilkattuna, lapsi joutui raatamaan yli voimiensa. Kouluun pääsi vain harva. Toki oli toisenlaisiakin kohtaloita. Köyhyyskään ei ollut ylipääsemätöntä, jos kohtelu oli inhimillistä. Joku harva sai hyvänkin osan ja pääsi kouluun.

Luulen kuitenkin, että tästä kirjasta ovat jääneet puuttumaan kaikkein synkimmät kohtalot, ne jotka nääntyivät tai syrjäytyivät kokonaan. Kirjan lapset kluitenkin selvisivät koettelemuksistaan huolimatta. Saivat itselleen ammatin ja työn, useimmat perheen, lapsia ja lapsenlapsia, jotka nyt kertovat sukunsa tarinaa.

Suosittelen erikoisesti nuorille lukijoille, joille tämä osa maamme historiaa voi olla aivan tuntematon.