Rakastan elämäkertoja ja sukuhistorioita. Jopa kömpelö ja yksinkertainenkin tosikertomus elämästä on minulle yleensä mieluisampi luettava kuin kevyt mielikuvitusjuttu.

Margit Herlevi - Harjan suvustaan kokoamat "Vuosien takainen tarina" ja "Unohtumaton koti" eivät todellakaan ole kömpelöitä tai yksinkertaisia. Kirjat ovat ilmestyneet 1990-luvun alussa ja Vuosien takainen tarina näkyy jo hetimiten ehtineen toiseen painokseenkin.

Kirjat laittoi mukaani ystävätär, joka kuuluu itse Herlevin sukuun. En ole vielä ehtinyt kysellä, miten hän on kirjat kokenut, kun minulle, vieraalle lukijallekin, ne nostivat monesti veden silmiin.

Kirjat kattavat 100 vuotta yhden suvun ja taustalla koko Suomen historiaa. Edetään 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun puoliväliin. Koetaan 1800-luvun lopun suuret nälkävuodet, sortovuodet, maan itsenäistyminen, kansalaissota, maailmansodat. Polttopisteesä on kuitenkin kokoajan saman perheen kohtalot.

Suku hankkii omistukseensa Mäntsälän kartanon, jossa kuulu Ulla Möllersvärd on aikanaan asunut. Muutakin maaomaisuutta on, mutta rahaa on aina hämmästyttävän vähän. Joka vuosi tuska verojen maksusta on koetteleva, eikä rahaa muutenkaan tahdo riittää edes välttämättömään, vaikka työtä tehdään ja ahkeroidaan Jumalan pelossa ja kunnioituksessa.

Lapsia kuolee paljon, kun antibiootteja ei vielä tunneta. Siitä huolimatta tuntuu liian raskaalta kohtalolta, kun yhdeksästä lapsesta vain kolme jää eloon. Erityisen kovaa on, kun keuhkotauti vie nuoria aikuisia, jo koulutettuja ja perheellisiä.

Tällaisia kirjoja lukiessa oma elämä jotenkin suhteellistuu. On todella arvokasta, että joku jaksaa paneutua vanhoihin kirjeisiin ja päiväkirjoihin, jaksaa elää uudelleen sukuhistoriansa ja kertoa sen muillekin. Nautin suuresti lukemastani.