1908396.jpg

Taina Kinnusen tutkielma: "Lihaan leikattu kauneus, Kosmeettisen kirurgian ruumiillistuneet merkitykset" on aivan loistavaa luettavaa ja myös katseltavaa, sillä valokuvataiteilija Harri Larjoston kuvat täydentävät mainiosti tekstiä, elävät jopa aivan omaa elämäänsä, avaten uusia ajatusuria.

Kirja on kirjoitettu Suomen Akatemian tutkijatohtorin apurahalla ja sen on kustantanut Helsingin Yliopiston Gaudeamus-paino. Kirjastossa kirja löytyy sosiologian hyllystä ja näkyy soveltuvan oppikirjaksi paitsi ruumiillisuuden ja sukupuolen tutkijoille, myös kulttuuritutkimukseen.

Ennenkaikkea kirja soveltuu luettavaksi jokaiselle ihmiselle, joka on vähänkin kiinnostunut ihmisistä ja elämästä yleensä. Tekstiä keventää terävä huumori ja ironia. Mukana on runsaasti haastatteluaineistoa sekä kirurgeilta että potilailta.

Kirja luotaa syvältä nykyistä kulttuuriamme ja sen arvomaailmaa. Koko nykyinen yhteiskuntamme piirtyy eteen uusin silmin tätä kirjaa lukiessa.

Tehdäänkö kauneusleikkauksia kulttuurissa, jossa ei halutakaan mennä pintaa syvemmälle?

Kirjan luettuani pengoin heti omasta hyllystäni esille Fay Weldonin klassikon "Naispaholaisen elämä ja rakkaudet". Kirja on ilmestynyt 1983 ja suomeksi 1986. Lienen lukenut sen joskus aika tuoreena ja silloin pidin sitä absurdina kauhukuvitelmana. Nyt totesin sen olevan totisinta totta. Kaikki alkaa olla mahdollista kauneusleikkausten saralla ja päähenkilö kaikessa kauheudessaan edustaa mielipiteiltään varsin hyvin  tavallista nykyistä potilasaineistoa.

Lukekaa ja ihmetelkää.